2013. február 27., szerda

Bab

Idegesített egy cseppet az a dolog, hogy a szárazbabnak való magot a tatától kaptam, s nem tudom pontosan, hogy milyen fajta. De mire való az internet, ha nem arra, hogy kutassunk. És végre megtaláltam. Több nevet is találtam ugyan arra a babszemre, de az egyiket gondolom a formája miatt kapta, a másik pedig talán egy fantázianév.
De hogy megtaláljam később is, berakom ide mind a kettőt.




Lapos karósbab - Magasra növő futó bab fajta, mely gyönyörű virággal nyílik. Nagy szemű, lapos termésű, későn érő fajta. Levesnek ajánlott elkészíteni.

(http://www.orsegitelehaz.hu/index.php?page=babfesztival&cat=ofaj)




Zalán
   
Fajtajellemzők: 2-3 méter magasra is megnövő, támrendszert igénylő, nagy szemű tarka Lima-bab.
Hüvelye 10-12 cm hosszú és 2,5 cm széles, melyben 3-4 lapos, nagyméretű, szép piros-barna rajzolatú mag fejlődik. Kiváló termőképességű, szárazságtűrő, betegség-ellenálló fajta.

Vetés: májusban, 3-4 cm mélyre. A támrendszert vetés előtt alakítsuk ki. Leggyakoribb, hogy 4 karót 0,5 m-es négyzet sarkán leszúrunk és 150-170 cm magasan összekötjük. Ezek mellé vetünk 2-3 szem vetőmagot.

Felhasználás: fejtettbabként és szárazbabként használhatjuk, a szedést augusztusban kezdhetjük.
A szárazbabot úgy zsizsikteleníthetjük, hogy 1-2 napig fagyasztószekrényben tartjuk (-10,-15 0C fokon).



(http://www.kertimag.hu/huvelyesek/zalan.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése